Noile tehnologii și comportamentul în evoluție al clienților își fac simțită prezența asupra comerțului online.
Optimizarea motoarelor de căutare, dezvoltarea și gestionarea chatbots-urilor sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să ai vânzări.
Promovarea în e-commerce se bazează pe aplicarea principiilor marketingului digital având ca scop convertirea vizitatorilor în clienți.
Pentru a-ți face o idee despre cum arată o strategie de marketing e-commerce, iată cateva canale comune de marketing pe care le poți folosi pentru a-ți promova un magazin online.
Facebook Ads
Social Media constituie pulsul oricărei afaceri online, prin intermediul căreia ai un flux constant de trafic și clienți. Pe rețelele de socializare îți formezi o audiență interesată de produsele și brandul tău. Cel mai important aspect este să demarezi campanii similare pe toate rețelele.
Facebook rămâne în continuare una dintre cele mai puternice platforme de publicitate disponibile pentru marketing.
Nu există nicio altă platformă publicitară cu acest nivel de direcționare. Poți alege să targetezi în funcție de locație, vârstă, limbă, educație, evenimente de viață, interese, comportamente etc.
Poți adăuga chiar și un pixel Facebook pe site și retargetezi persoanele care ți-au vizitat site-ul, dar nu au făcut o achiziție.
Reclamele pe Facebook depind de o varietate de factori (industria, audiența, oferta, etc.)
Reclamele de succes sunt de cele mai multe ori descoperite prin pură experimentare.
Primul pas pentru crearea unei campanii publicitare Facebook de succes este să decizi ce produse (produse) dorești să vinzi.
După ce ai decis ce produse vrei sa promovezi, trebuie să decizi și categoria de persoane care ar putea sa fie interesată de aceste produse.
Site-urile de ecommerce sunt extrem de vizuale, succesul tău pe rețelele de socializare depinde de utilizarea imaginilor pentru a atrage atenția și traficul către paginile tale.
Indiferent dacă este un videoclip sau o imagine, trebuie să iasă în evidență și să capteze atenția vizitatorilor.
Poți îmbunătăți postările de pe social media prin crearea de conținut care poate fi achiziționat imediat de către vizitatori. Poți include orice, de la reclame afișate strategic în cadrul unui feed social, până la etichete suplimentare care duc utilizatorii direct la un coș de cumpărături.
Ca să te convingi de potențialul pe care-l are Facebook Ads, îți vom arăta ce rezultate am obținut noi prin promovarea făcută pe această platformă.
După cum se poate observa, suma încasată a depasit suma cheltuită, astfel am reușit să obținem profit.
CTR (Rata de click) a fost de 3.94% ceea ce înseamnă ca am targetat oamenii potriviți pentru că aceștia s-au arătat interesați de oferta noastră
Reține că dacă CTR este peste 1%, este fantastic. Dacă este mai mic înseamnă ca publicul tău țintă nu a fost ales corect și astfel oamenii nu au fost interesați să afle mai multe despre ceea ce oferi.
CPC (Cost per click) a fost de 0.37 Acesta variază, dar în cele din urmă știi cât costa un click pe site-ul web pentru ca cineva să facă o achiziție.
Cât despre ROAS (Rentabilitatea cheltuielilor cu reclamele), în cazul unui magazin de comerț electronic trebuie să obții un ROAS relativ ridicat pentru a atinge rentabilitatea.
Chatbots
Chatbot-urile sunt în creștere față de anii precedenți, devenind din ce în ce mai inteligente, reușind să colecteze mai multe informații despre publicul țintă și să le ofere exact informațiile de care au nevoie.
Potrivit unor surse internaționale, până în 2020, clienții ar putea să gestioneze până la 85% din interacțiunile lor cu o companie fără sa vorbească niciodată cu un om.
Chatbots pot fi utilizati în strategiile de marketing, pentru generare de Lead-uri, lansarea unui produs nou, colectarea datelor, creșterea încrederii clienților în brand-ul tău.
Cum pot fi utilizati Chatbots pentru promovarea în ecommerce?
Dacă ai un magazin de comerț online și vrei să-ți crești vânzările, cu ajutorul unui Chatbot poți să oferi promoții clienților și mesaje de retargeting celor care nu au finalizat o achiziție.
Atunci chatbot messenger marketing este sigur una din cele mai testate metode de marketing de companii că Sephora, H&M, etc.
Landing Page
Următorul pas în promovarea unui magazin online este construirea unui landing page.
Landing Page-ul este pagina pe care ajunge un utilizator de internet, atunci când dă click pe un link sau o reclamă. Este folosită pentru a oferi informații în scopul promovarii si transformării unui lead (persoana deschisă la cumparaturi) într-un client.
Un alt aspect important este faptul ca prin intermediul landing page-ului poți începe să construiești corect o listă cu adresele de e-mail a persoanelor interesate. Pe baza acesteia îți vei construi în timp campanii și strategii de marketing.
Email marketing
În ciuda popularității rețelelor de socializare și a aplicațiilor de chat, e-mailul rămâne în continuare un canal eficient de comunicare.
91% dintre consumatori își verifică e-mailul zilnic.
Marketingul prin e-mail s-a dovedit a avea un profit de 3800%. Valoarea medie a comenzii pe e-mail marketing este de 3 ori mai mare decât media socială.
Oamenii cheltuiesc cu 138% mai mult atunci când sunt abordați prin e-mail (în comparație cu cei care nu sunt).
Ce este mai exact marketingul prin email?
Este pur și simplu trimiterea de e-mailuri promoționale către oamenii care ți-au oferit permisiunea.
Poți trimite tot felul de e-mailuri către clienți și potențiali clienți.
De exemplu, poți trimite un e-mail prin care să îndemni clienții să profite de o reducere exclusivă, disponibilă pentru o perioadă limitată de timp.
Posibilitățile sunt nelimitate, dacă știi cum să abordezi publicul cu ajutorul email-ului.
Poți apela la o platformă eCommerce, care-ți va pune la dispoziție un număr de provideri de servicii email (MailChimp, White Image, Active Campaign etc.).
Creează sabloane pentru email-uri de bun venit, pentru campania de email marketing, email-uri pentru recuperarea coșurilor abandonate, email-uri cu promoții, email-uri de confirmare a comenzii, de multumire etc. Astfel vei economisi timp și bani.
Dacă trimiți un email la momentul potrivit poate salva un coș abandonat.
Tot cu ajutorul unui e-mail poti fideliza un client, trimițându-i un cod de reducere, care-l poate face să revină pe site și să cumpere și alte produse.
Dacă reușești să te promovezi eficient în ecommerce, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Pentru a avea succes în e-commerce trebuie să ai o strategie de marketing bine pusă la punct, pentru a vedea cum reflectă ea funnel-ul de achiziție, să integrezi canalele de marketing în fiecare punct cheie din acest funnel și să măsori corect eficiența fiecărui canal.