CyberAxo

Publicitatea prin intermediul Facebook Ads

Nu mai este niciun secret faptul ca Facebook-ul este una dintre cele mai bune rețele de socializare atunci cand doresti sa setezi o campanie pentru un business. Fiecare companie, indiferent de mărimea ei, trebuie sa fie pe Facebook.

Avand un număr de peste 2.3 bilioane de utilizatori lunar, Facebook poate fi utilizat în numeroase moduri pentru promovarea produselor, serviciilor cât și pentru în interacțiunea cu clienții.

În România, aceasta aplicatie are 10 milioane de utilizatori, iar pe Instagram deja 3.8 milioane de utilizatori, prin urmare, potențialul reclamelor în social media este enorm.

Atunci cand decizi sa faci publicitate pe Facebook, ar fi bine sa ai în vedere următoarele principii care vor contribui la succesul campaniei tale:

  • AUDIENTA: Afla care este audienta ta tinta si intelege-i caracteristicile. Cum vorbește, ce ii place, ce produse obișnuiește să folosească. Doar atunci poți merge mai departe. Există 3 tipuri de audiențe pe care ar trebui să le țintești pe Facebook: audiențe reci (bazate pe interese, date demografice, etc), audiențe asemănătoare (Lookalike) și audiențe personalizate (Custom). 

 

  • EXPRIMAREA – Atunci cand comunici pe Facebook trebuie sa starnesti o emoție, sa spui o poveste sa fii CONSTANT în exprimare. De asemenea, trebuie sa ții cont și de tipul de audiență careia te adresezi: spre exemplu, dacă te adresezi unei audiente reci, trebuie sa fii cat mai formal și să oferi cat mai multe informații folositoare, pentru a atrage audiență respectivă, pe cand în cazul unei audiențe care te urmărește deja, te poți exprima într-un mod mai succint și informal, pentru ca acei utilizatori sunt deja conștienți de valoarea pe care o aduce brandul tău în domeniul în care activezi;

  • SINCRONIZAREA. Trebuie sa fii omul potrivit la momentul potrivit. Trebuie sa știi care sunt trendurile în domeniul tău și să încerci sa fii mereu cu un pas înainte OMNIPREZENTĂ – Este necesar sa creezi o comunitate, sa le oferi entertainment, să fii prezent în discuție.

  • VALIDAREA – Pentru a fi luat în considerare, trebuie sa postezi cat mai multe informații despre domeniul și industria din care faci parte. Exista o buna practica in social media organică, care susține ca este bine ca în postarile pe care le faci, 20% să fie promovarea produselor/serviciilor pe care le oferi, iar restul de 80% să fie informații folositoare din domeniu, menite sa educe consumatorul.

  • ABORDAREA PE TERMEN LUNG – Dacă te gandesti ca în 2 saptamani te vei apuca de Facebook Ads și ca vei avea rezultatele dorite, think again! Trebuie sa acorzi atentie randamentului reclamelor la intervale de 90, 180 și chiar 365 de zile.

Cum identifici audiența pe care trebuie sa te axezi?
Am sa te dezamagesc puțin spunandu-ti ca nu exista scurtătura pentru a identifica audiență. Trebuie sa creezi seturi de reclame pentru fiecare interes și comportament care crezi ca se potrivește cu nisa pe care vrei tu sa intri si sa faci A/B testing pana îți dai seama ce merge și ce nu. 

Este important sa investesti cat mai mult în testare, mai ales în faza de lansare a afacerii tale, pentru ca în felul acesta, tu practic cumperi date, pentru a afla exact ce persoane trebuie sa tintesti prin strategia de promovare pe care o alegi.

După lansare, circa 5-10% din bugetul tău se vor duce pe testare pentru a crea audiențe noi, sau texte promoționale care sa vanda.

Poți calcula CPA adunand tot bugetul lunar și sa împarți aceasta suma la cate comenzi ai obtinut intr-o luna. Trebuie sa ții cont de faptul ca nu este un calcul exact, pentru ca probabil tu vei desfășura mai multe tipuri de campanii.

 

CPA vs CPL? Ce metrici sa iei în considerare atunci când faci Facebook Ads?
CPL este Cost per Lead, iar CPA este Cost per Achizitie. Deși poate consideri ca CPL este important, la finalul zilei, metrica ce stabilește ROI-ul (Return on Investment) este bineinteles Costul pentru Achizitie. Important este costul efectiv pe care il ai pentru a determina o persoana sa cumpere produsul tău. 

 Dacă dorești sa ajungi la un număr exact, trebuie sa folosesti UTM tags pentru a vedea exact de unde îți vin clienții și sa calculezi aceste date pe o atributie de 7, 30, 60 și 90 de zile.

 

Top 4 Sfaturi pentru Reclame Eficiente pe Facebook
1. Un sfat pe care l-as da oricui, fie ca este marketer, fie ca este antreprenor, fie ca este experimentat sau la început de drum, ar fi sa incerci sa faci reclame care sa semene cat mai puțin cu o reclama. Știu, poate suna contraproductiv, dar oamenii au tendința sa fie exasperati  de reclame și acesta este un mod inedit prin care poți ieși din tipar și atrage atenția, pentru a ocupă un loc în mintea consumatorului și pentru a genera din ce în ce mai multe vanzari;
2. Ține cont de faptul ca utilizatorii nu sunt doar lead-uri, conversii și big data! Ei sunt oameni reali cu sentimente, emoții, frici, probleme și fericiri. Ține cont de asta atunci cand lansezi o campanie de reclame și în mod sigur vei avea succes;
3. Foloseste-te din plin de opțiunile de targetare avansate. Crede-ma, micro targetarea utilizatorilor este mană cerească pentru promovarea oricărui model de business. Poți crea tot felul de sub audiente formate din utilizatorii care au interactionat cu mesajele tale într-un anumit fel. Folosind targetarea comportamentala, micro targetarea si stratificarea, vei găsi rețete de succes pentru reclame care aduc vanzari. Trebuie sa ții cont și de faptul ca pentru a face acest lucru trebuie si un funnel bine pus la punct;
4. Modelul de palnie este un model de funnel care funcționează foarte bine pentru că se bazează pe colectarea și implementarea datelor. Dacă la o palnie de vanzare vorbim doar despre cele 6 stadii prin care trece un utilizator pentru a ajunge client loial (Recunoaștere, Achiziție, Activare, Retentie, Referiri și Revenire), modelul de palnie mai are încă 2 coloane suplimentare: cum definim pasul? cum masuram pasul? Un alt lucru de luat în seama la acest tip de funnel este si conceptul de OMTM (One Metric That Matters) – singura masura metrica ce conteaza. Acesta metrică unică te ajuta sa te focusezi în concordanță cu obiectivele tale de business.

 

Facebook Ads Rezultate Campanii

 

                                                                                                                                                                                                                                          

 

Suma cheltuita pentru campania desfasurata a fost de 4,498.34 Lei iar suma încasată la finalul campaniei a fost de 14,174.08 Lei.

418 vizitatori au dat click pe Add to Chart ceea ce înseamnă că au fost atrași de campania ta astfel incat sa faca unul din cei mai importanți pași.

Din cei 418 persoane interesate, 243 au mers mai departe și au finalizat comanda.

ROAS (Return on Ad Spend) este un important indicator al performanței în marketingul online și arata relația dintre profit și costul de publicitate.

În cazul nostru a fost de 3.14 Lei

Asta înseamnă ca pentru fiecare 1 Leu cheltuit am obținut un profit de 3 Lei.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                           

Suma cheltuita pentru campania desfasurata a fost de 20$ zilnic iar suma încasată la finalul primei zilei  a fost de 2.500$.

Suma cheltuita pe intreaga campanie: 555.36$

Suma incasata la finalul campaniei: 7.850$

ROAS: 14.13 

Pentru fiecare 1$ cheltuit am obținut un profit de 14.13 $.

 

Voi-la! Cam astea sunt lucrurile de care trebuie sa ții cont atunci cand vrei sa lansezi campanii profitabile pe social media!