Unde au dispărut datele din Facebook și soluția la problema
Anul 2021 a venit la pachet cu noi schimbări pentru platforma Facebook Business și implicit noi probleme pentru cei care o folosesc. Începând cu data de 19 ianuarie, toți utilizatorii conturilor de Facebook Ads s-au trezit fără date despre conversii și ROAS.
Începând cu anul acesta, Apple a anunțat schimbări în versiunea iOS 14 care vor afecta procesarea evenimentelor de conversie de către pixelul Facebook. Mai precis, aplicațiile de pe dispozitivele cu iOS 14 vor afișa la deschidere un mesaj care dă utilizatorilor posibilitatea de a refuza colectarea de date și tracking. Astfel, pe măsură ce utilizatorii Apple vor înceta permită tracking de la site-uri și aplicații, pixelul va pierde date prețioase și va funcționa la capacitate mult scăzută.
Pentru a putea cuantifica gravitatea problemei, trebuie să menționăm și faptul că 94% din valoarea conversiilor de pe Facebook provine de la utilizatorii dispozitivelor mobile*. De aceea, Facebook a acționat rapid și a efectuat modificări la platforma lor pentru a preîntâmpina situația nedorită. (*conform SproutSocial.com)
Din data de 19 ianuarie, mare parte din conturile de Facebook Ads nu au mai afișat corect conversiile campaniilor, ROAS-ul total sau chiar suma conversiilor de pe cont. Spre surprinderea multora dintre noi, acest bug a persistat, afectând raportarea precisă a campaniilor. Așa că, am contactat un reprezentant Facebook pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla în continuare.
Ce dorește Facebook să facă de fapt?
Pentru a se conforma noilor cerințe de la Apple, Facebook va schimba următoarele mecanisme de tracking, delivery și măsurare:
- Limitarea evenimentelor de conversie ale unui pixel la maxim 8 / domeniu. De menționat că nu sunt necesare schimbări în configurarea pixelului. Facebook va păstra automat cele mai importante 8 evenimente de conversie folosite de tine în campanii: purchase, add to cart, page view, șamd.
- Aggregated Event Measurement este o nouă metodă de tracking care respectă reglementările Apple.
- Se recomandă folosirea Value Optimization ca metodă de delivery în campaniile de conversie. Dacă deja folosești campanii cu value optimization, nu mai trebuie să faci nimic, dar dacă dorești sa folosești această optimizare poți afla mai multe aici.
- Eliminarea ferestrelor de conversie 28-day click-through, 28-day view-through, and 7-day view-through. Prin această modificare, Facebook va afișa diferit conversiile, iar rezultatele (…nedorite) deja se observă.
În general, campaniile Facebook folosesc modelul de atribuție 28-day click and 1-day view. Asta înseamnă ca o reclamă va afișa o conversie doar dacă aceasta se întâmplă la o distanță maximă de 28 de zile de la click sau la o zi de la vizualizare. Odată cu eliminarea ferestrei de conversie de 28 de zile de la click, campaniile deja existente își vor schimba perioada de atribuție, evenimentele fiind mai puține.
Facebook nu a trecut încă la noul model de atribuție, dar a efectuat modificări cum ar fi introducerea unei noi coloane default numită „Attribution” care afișează perioada de atribuție a unei campanii. De asemenea, începând cu 19 ianuarie, modelul prestabilit de atribuție este 7-day click cu 1-day view. Din informațiile obținute de CyberAxo, eliminarea perioadelor de atribuție 28-day și 7-day view se va face din vara anului acesta, pentru a oferi utilizatorilor timp să efectueze modificările aferente tranziției.
Noi am găsit o soluție pentru afișarea datelor totale.
Raportarea datelor totale nu se mai realizează atunci când avem în afișare campanii cu setări „Attribution” diferite. Spre exemplu, dacă avem o campanie care încă folosește 28-day click și una nouă, cu 7-day click, ROAS mediu nu se va putea calcula, valorile fiind de natură diferită.
Soluția găsită de noi este să excludem din afișare campaniile cu atribuție de 28-day click. Momentan nu există un filtru specific pentru acest criteriu, dar Facebook a promis că va repara problema în decursul zilelor următoare. Ceea ce putem face până atunci este să filtrăm ad-seturile astfel încât doar cele cu status „Active” să apară. Astfel, vor rămâne doar campaniile cu noua setare de atribuție.
De reținut: Dacă folosiți campanii cu attribution 1-day click, îndepărtarea campaniilor vechi nu va rezolva problema. Singura variantă este să exportăm datele într-un fișier Excel CSV și să calculăm ROAS mediu cu funcția AVERAGE a Excel.
Cum mă pregătesc pentru tranziția la noua setare de atribuție?
Există doi pași importanți care trebuie urmați cât mai devreme posibil: verificarea domeniului site-ului și instalarea unui Conversion API ajutător pentru pixel.
Pasul 1. Verificare domeniu
Pentru a îți verifica domeniul site-ului trebuie să accesezi Business Settings din Facebook Ads, iar apoi, în secțiunea Brand Safety din bara de navigație, selectează Domains.
În pagina domeniilor, site-ul tău ar trebui să apară în listă. În cazul în care site-ul tău este deja verificat, Facebook va afișa o bulină verde. În caz contrat, dacă afișează o bulină roșie, vei avea la dispoziție trei metode prin care poți face asta: DNS, tag-uri META sau printr-un fișier HTML.
Noi recomandăm metoda HTML File Upload, fiind cea mai simplă de realizat, chiar și fără cunoștințe de programare. Facebook îți va oferi un fișier ce trebuie descărcat și salvat în directorul de bază al host-ului tău web. Dacă ai nevoie de mai multe indicații, poți accesa pagina de ajutor a Facebook aici.
Pasul 2. Instalare Conversion API
Acum că domeniul tău este verificat, Facebook recomandă instalarea unui Conversion API al cărui scop este să ajute pixelul prin furnizarea de informații legate de conversie. Acest API va permite Facebook să urmărească conversiile tuturor utilizatorilor, inclusiv cei care folosesc iOS 14 sau extensii de browser tip ad-block.
Instalarea API-ului se face din pagina Events Manager. Odată deschisă pagina, selectează pixelul aferent contului tău și accesează Settings în bara de sus. Dă scroll până la secțiunea Conversions API și dă click pe butonul Choose a Partner.
Pentru platformele de e-commerce precum WooCommerce, WordPress sau Magento, integrarea este posibilă direct, urmând pașii explicați de Facebook. În cazul în care folosești Shopify, va fi necesară instalarea unui plugin special, numit Zapier. Acest plugin se va ocupa automat de transmiterea informațiilor de conversie către Facebook, folosind token-ul de acces specific. Poți vedea mai multe detalii aici.
Pentru GoMag, PrestaShop sau alte platforme, integrarea acestui API este mult mai dificilă deoarece nu există momentan o soluție integrată disponibilă. Este recomandată contactarea platformei pentru a afla detalii despre compatibilitate și intervenția unui programator care să creeze un Access Token și să îl implementeze în site-ul tău, dacă acest lucru este posibil.
În încheiere, recomandăm cu căldură trecerea încă de acum la ferestrele noi de atribuție, verificarea domeniului și instalarea unui Conversion API ajutător astfel încât contul tău să se optimizeze din toate punctele de vedere pentru perioada ce va urma.